Teljes változat

Idén is elmarad az Igazság Napja?

Írta: uh.ro/közlemény, közzétéve: 2018-10-12 08:18:52 [Vissza]

Újabb állomáshoz érkezett a Székely Mikó államosítási ügye: Bukarestben tárgyalja a Legfelső Ítélő- és Semmitőszék.

Pénteken, október 12-én tárgyalja a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának ügyét másodfokon a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék. A restitúciós hatóság (ANRP) elutasította a Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) visszaszolgáltatási kérését, ezért keresi igazát bírósági úton az egyház.

Az ANRP az Egyházkerület kérését 2016-ban azzal az érveléssel utasította vissza, hogy a telekkönyvi nyilvántartásban a Református Székely Mikó Kollégium szerepel, ezért az Erdélyi Református Egyházkerület nem jogosult az ingatlant visszaigényelni, mert nem volt az ingatlan tulajdonosa.

Az egyház képviselői szerint a Székely Mikó Kollégium soha nem volt az egyháztól elkülönült jogi személy. Az államosítást is a református egyházzal szemben foganatosították, ez az akkori dekrétumból is világosan kiderül.

"Az egyház, mint tulajdonos, alkalmas volt, hogy az államosítást vele szemben rendeljék el, de a restitúcióra már nem alkalmas." - panaszolta az EREK.

Alapfokon a Brassói Ítélőtábla az egyházkerület érveinek meghallgatása nélkül utasította el a visszaszolgáltatási kérelmet, ezért volt szükség a fellebbezésre a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéknél.

Mint ismeretes, a Mikó-ügy körüli botrány egészen 2012-ig nyúlik vissza, amikor elsőfokon börtönbüntetésre ítélték a restitúciós bizottság akkor tagjait, köztük Markó Attilát is, az érvénytelennek minősített visszaszolgáltatás miatt. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az erdélyi magyar történelmi egyházakkal közösen szorgalmazta, hogy 2012. szeptember 1-je legyen az Igazság napja, amikor nagyszabású tüntetésre került sor a visszaállamosított Székely Mikó Kollégium épülete előtt Sepsiszentgyörgyön.

Kapcsolódó cikkek:
• Táncra perdültek a műtőben (videó)
• Börtönbüntetésre ítélték Horváth Annát (videó)
• Ütő Gusztáv kiállítására mehetsz
• Húszan kerültek börtönbe
• Újabb meghökkentő eredményt ért el az FK
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.