Teljes változat

Egyesül a MOGYE és a Petru Maior

Írta: UH.RO / Agerpres, közzétéve: 2018-04-18 18:31:50 [Vissza]

Mindkét oktatási intézmény szenátusa megszavazta az erről szóló határozatot. A MOGYE szenátusának magyar tagjai nem vettek részt az ülésen.

Egyesül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), valamint a Petru Maior Egyetem – az erről szóló határozatot mindkét felsőoktatási intézmény szenátusa megszavazta szerdán. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a szenátus végül ellenszavazat nélkül, három tartózkodással fogadta el a Petru Maior Egyetem bekebelezésére vonatkozó nyilatkozatot.

A MOGYE rektora, Leonard Azamfirei szerint a magyar tagozat tanárainak és diákjainak nincs okuk aggodalomra, az egyetem megőrzi multikulturális jellegét. Egyébként a MOGYE szenátusának magyar tagjai tiltakozásuk jeléül nem vettek részt az ülésen.

A Petru Maior Egyetemnek a MOGYE-ba történő beolvasztásával létrejövő új tanintézmény neve Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie - UMFST) lenne, a fúziót azonban még az oktatási minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület szerdán tüntetéssorozatot helyezett kilátásba.

„A tüntetés addig tart, ameddig megvalósul az etnikai diszkrimináció nélküli, egyenlő esélyt adó akadémiai hozzáállás az egyetem szenátusában, és létrejönnek az anyanyelvű főtanszékek” – áll az egyesület közleményében.

Az RMDSZ és az EMNP is tiltakozik

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt is tiltakozik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem egyesítése ellen.

Kelemen Hunor elnök szerint az RMDSZ „a magyar oktatás meggyengítésére irányuló kezdeményezésnek” tekinti a fúzióra irányuló szándékot.

Az Erdélyi Magyar Néppárt szerint biztosítani kell a MOGYE önállóságát, hiszen az erdélyi magyar közösség fennmaradásának legfőbb záloga önálló intézményrendszere.

Kapcsolódó cikkek:
• Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény
• A tanügyminiszter leváltását kéri az RMDSZ
• Bölöni polgármester lenne?
• Újra működik a vásárhelyi reptér
• Fel akarsz lépni a Vibe-on?
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.