Teljes változat

Farkaslaka: Aludni nem volt kedvünk!

Írta: Pál Edit Éva, közzétéve: 2018-03-14 09:40:11 [Vissza]

Lámpásokkal, ernyővel álltak éjjel a kertek alatt a gazdák, és várták, hogy mit hoz a víz.

Farkaslaka községben lakó- és gazdasági épületeket nem veszélyeztetett a kedden lezúduló eső, illetve a vele együtt a hegyekből érkező hólé. Egy-két pincébe behatolt a víz, de ezek a nagyon mélyre ásott helyiségek, „hagyományosan" víz alá kerülnek esőzésekkor, és akkor is főleg a megemelkedett talajvíz a ludas – mondta Kovács Lehel polgármester.

A Malomfalva végében levő árterületet, a földeket öntötte el a Nyikó. A helyszínre kiszálló vízügyes szakemberekkel megállapították, hogy medertakarításra van szükség, mert a természet el kezdte visszafoglalni azt, ugyanez érvényes Farkaslaka másik végében is, ahol 4-500 méteren kell megvédeni a kerteket, kerítéseket és melléképületeket a Nyikótól. 

Kecset és Kecsetkisfalud között a Gada-patakkal voltak gondok, illetve Farkaslakán egy hídpillért rongált meg a víz – tudtuk meg a községvezetőtől.

Székelyszentlélek központjában 1-1,5 méter magas lett volna a vízállás, ha nem végzik el az utóbbi években az árvízvédelmi munkálatokat, állította a polgármester. Így, még amikor éjszaka fél háromkor tetőzött a vízállás, akkor is 1,5 méteres mélységben folyt a víz a híd aljától. A Nyikó vízszintje megközelítette a 2014-es árvízkor tapasztalt mértéket.

Az áradást nem csak az egynapos eső okozta, hanem a hegyekben levő vastag hóréteg, amit a meleg eső elolvasztott. „Végigkísértük egész éjszaka az eseményeket. Aludni nem volt kedvünk. Sok gazdával találkoztam, akik a víz mellett laknak, és éjszaka esőernyővel, lámpásokkal a kezükben várták, hogy mi fog történni. Megnyugtató volt, hogy még van hely a mederben, de a félsz a korábbi áradások, árvizek miatt benne van az emberekben" – mondta Kovács.

További cikkek a témában


Vészesen nő a Küküllő, de a Homoród se kicsi

Videók a nagyon Nagy-Küküllőről

Lezárták a héjjasfalvi hidat az áradás miatt (videó)

Homoródszentmárton község: egy családot kiköltöztettek

Árvízhelyzet Bögöz községben

Kapcsolódó cikkek:
• Így ropják a táncot Malomfalván
• Korán kelnek Malomfalván
• Rangadón fotóztunk, kattints, ha megnéznéd
• Több ember is megsérült az előzésben Farkaslakán
• Na, ki a legkeményebb a Nyikó mentén?
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.