Teljes változat

Árvízhelyzet Bögöz községben

Írta: uh.ro / közlemény, közzétéve: 2018-03-14 08:17:45 [Vissza]

Mátisfalván a kavicsos utat mosta el, Bögözben a pincékbe is befolyt a víz, Székelymagyaroson traktorral szállították az iskolásokat.

Bögöz községben néhány helyen már sikerült megoldani a problémát, de még van, ahol folyamatosan dolgoznak vagy a víz visszahúzódását várják.

Farkas Mózes polgármester elmondta, hogy Bögöz községben nagyon sok kárt az utakban a falu közé betörő víz, Mátisfalván az ősszel kavicsozott útról el is hordta a kavicsot. Úgy véli, hogy a községben körülbelül 10 hektár van jelenleg is víz alatt, amit a Nagy-Küküllő vízszintjének az emelkedése okozott.

Bögözben a falu Székelyudvarhely felöli bejáratánál, az úttestre annyi hordalékot hozott az erdőből a bezúduló víz, hogy elzárta az éjszaka a forgalmat. Szilágyi Ferenc alpolgármester késő este értesítette a Bögözi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, akiknek éjszaka egy óráig sikerült felszabadítani az úttestet.

Az alpolgármester elmondta, hogy tavasszal gyakran előfordul, hogy megnő a patakok víz-hozama, illetve utat tör magának a víz, a legnagyobb probléma most, hogy sok helyen a pincékben is víz van. A vízállás éjfél körül volt a legmagasabb, de azért most is vízben áll a bögözi lok, vagyis a szántóföld a falu Székelykeresztúr felöli kijáratától Agyagfalváig. Eláztatta a bögözi repülőteret víz, itt a mezei út is teljesen víz alá került, de a német vállalkozó emberei már kitisztították a patak medrét és mélyítették azt.

Székelymagyaroson is kiöntött a Nagy-Küküllő. Szerda reggel az iskolásokat Bartos Miklós tanácsos traktorral szállította a falu határában várakozó iskolabuszhoz, mert az úttesten átfolyó vízen személygépkocsival, iskolabusszal nem ajánlott átkelni. Agyagfalván a Patak utcában visszahúzódott a medrébe a Kecskés patak.

Mátisfalván is térdig jártak a vízben, hiába van magasan, dombon a falu. A vízelvezető árokból kitört a víz és az utcán folyt végig, így elmosta az úttestről a köveket. Dobai Béla tanácsos önkénteseket toborzott, hogy kitisztítsák Mátisfalván az eldugult átfolyót. Vágásban is betört a víz a falu közé.

További cikkek a témában


Vészesen nő a Küküllő, de a Homoród se kicsi

Videók a nagyon Nagy-Küküllőről

Lezárták a héjjasfalvi hidat az áradás miatt (videó)

Farkaslaka: Aludni nem volt kedvünk!

Homoródszentmárton község: egy családot kiköltöztettek

Kapcsolódó cikkek:
• Emberéletet követelt az árvíz
• Árvíz Szeben megyében
• Házakat öntött el a lezúduló víz, kidőlt egy fa
• Se nem fújt, se vért nem adott
• Árvizekre figyelmeztetnek
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.