Teljes változat

Vészesen nő a Küküllő, de a Homoród se kicsi

Írta: uh.ro, közzétéve: 2018-03-13 13:56:32 [Vissza]

A kedden egész nap tartó folyamatos esőzésekben megduzzadtak a folyóink és patakjaink, sárga és narancsszínű árvízriadó van érvényben.

Narancssárga, azaz másodfokú árvízriadót rendelt el az Olt folyóra és annak mellékfolyóira, így a Kis- és Nagy Homoród folyókra is egészen szerda reggelig az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet. Szerda estig sárga, vagyis harmadfokú riadót rendeltek el tizenkét vízgyűjtő esetében Olténiában, Munténiában, Moldovában és Erdélyben is.

A hidrológusok szerint március 13-án kezdődő és március 14-én 10 óráig tartó folyamatos esőzések, illetve a 14-én 22 óráig a hegyoldalakról lezúduló víz a patakok, vízfolyások hozamait rövid idő alatt megnövelheti.

Nem csak az Olt esetében, hanem a Maros felső folyásán, az Aranyoson, illetve a Kis-Küküllő és Nagy-Küküllő folyókon is áradások lehetnek.

Az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó csoportban is folyamatosan jelennek meg a kisebb, de veszélyes, a közlekedést nagy mértékben nehezítő áradásokat ábrázoló fotók, Nyikómalomfalván, illetve Homoródszentmárton és Recsenyéd között fényképeztek hasonlót.

A fenti képen a Nagy-Homoród látható, amint "szabálytalanul" halad át az úttesten. A lentin pedig Városfalván teszi ugyanezt úgy, hogy nem is látszik az úttest.

A városban sem sokkal jobb a helyzet, a Nagy-Küküllő mellett a Szejke- és a Varga-patak vízszintje nagyon megduzzadt. Alina-Maria Ciobotariu, az Olt Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének szóvivője portálunknak elmondta, Udvarhelyszékről egyelőre nem érkeztek bejelentések elöntött háztartásokról, Gyergyószárhegyen azonban 30 udvart öntött el a víz, a tűzoltóknak ki kellett szállniuk a helyszínre, hogy részt vegyenek a mentésben.

Hozzátette, a Kis- és a Nagy-Homoród környékén kedden 14.40-től szerda délelőtt 10 óráig narancsszínű kódjelzés van, ezért ott fokozottan figyelik a víz szintjét.

További cikkek a témában


Videók a nagyon Nagy-Küküllőről

Lezárták a héjjasfalvi hidat az áradás miatt (videó)

Farkaslaka: Aludni nem volt kedvünk!

Homoródszentmárton község: egy családot kiköltöztettek

Árvízhelyzet Bögöz községben

Kapcsolódó cikkek:
• Ne igyál a csorgók vizéből!
• Készítheted az esernyőt
• Hűsülni szeretnél, de hol?
• Hiányzott az eső?
• Esős évszak: hátra van még a hattyúdal
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.