Teljes változat

Sokat fog havazni, de megeheted!

Írta: uh.ro, közzétéve: 2018-02-08 15:11:36 [Vissza]

Péntek estig hullani fog a pelyhes. Ha megunnád lapátolni, Csíkban kikutatták, hogy a friss havat meg is eheted.

Kiadós havazásra vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére. A riasztás csütörtök 18 órától péntek 17 óráig érvényes Maros, Hargita, Szatmár, Beszterce-Naszód, Máramaros, Suceava, Botoşani és Neamţ megyére.

Az előrejelzések szerint a nyolc megye hegyvidéki térségeiben, továbbá az északkeleti, az északi és a központi országrészben is havazni fog.A pénteki nap folyamán a déli, délkeleti és a központi országrészben is felerősödik a szél, 50-55 km/órás széllökések várhatók.

A Keleti-Kárpátokban, valamint Erdély északi részén, Máramarosban és Észak-Moldvában a lehulló csapadék mennyisége eléri a 15-20 litert négyzetméterenként, és friss hóréteg képződik.

Frissen, de nem melegen ajánlott

Ez pont jól jöhet azoknak, akik mindig meg szerették volna kóstolni, de eddig nem merték a havat. Nemrég a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának diákjai Dr. Máthé István oktató vezetésével megvizsgálták, hogy a frissen lehullott, illetve a több napos hóban előfordulnak-e mikroorganizmusok (baktériumok, penészgombák) és ha igen milyen mennyiségben?

A vizsgálatokat két alkalommal, 2017. januárjában illetve februárjában végezték, amelyek során Csíkszereda központi parkjában illetve a Hargita Megyei Törvényszék melletti körforgalomnál vettek steril eszközökkel, tiszta helyről hómintákat, közvetlenül havazáskor, illetve utána kétnaponta, a hatodik napig.

A februári vizsgálat elején azt is megállapították, hogy 6,15 liter hó elolvadásából egy liter hólé keletkezik, azaz egy marék hó elfogyasztásával néhány milliliter hólé kerül be a szervezetbe.

„Játszótéren tapasztaltakból kiindulva a vizsgálat tervezésekor – apaként és mikrobiológusként – az volt a fő kérdés, hogy a gyerekek nyugodtan megehetik-e a havat? A mikrobiológiai vizsgálatok alapján a kérdésre a válaszom az, hogy nem tiltanám meg, hogy a gyerekek megkóstolják a havat, de ezt csak frissen hullott, vagy fél napnál nem régebbi hó esetében támogatnám – írta dr Máthé István a kutatást bemutató közleményben.

Kapcsolódó cikkek:
• Öt fokkal volt rosszabb Csíkban
• Megjött a tél Hargita megyébe (videó)
• Eláruljuk, hogy meddig tart a világvége
• Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén
• Még lesz egy meleghullám a referendum előtt
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.