Teljes változat

Egyelőre nem kapott támogatást az irodalmi múzeum

Írta: Katona Zoltán, közzétéve: 2018-02-07 12:23:37 [Vissza]

Több mint egy éve mutatták be a Nyirő-villával kapcsolatos terveket, de még nem történt előrelépés. Idén talán lesz.

Tavaly február elején adtunk hírt arról, hogy a városvezetés a szombatfalvi Nyirő-villába irodalmi múzeum létrehozását tervezi, sőt erről nagyon szép terveket mutatott be az akkori tanácsülésen Várday Zsolt műépítész.

Az egész projekt költségvetése 1 598 000 lej + ÁFA, ebből az összegből 310 ezer lejt a felszerelésre, berendezésre fordítanának – ezt akkor Orbán Balázs, a Koalíció önkormányzati képviselője közölte portálunk megkeresésére, hozzátéve, hogy magyarországi forrásokból fogják finanszírozni és legkésőbb 2018 szeptemberére elkészül az irodalmi múzeum.

Ám úgy néz ki, hogy egyelőre ezt a határidőt nem fogják tartani, ugyanis a remélt támogatás még nem érkezett meg.

„A magyar kormány támogatásával kellett volna létrejöjnnie, de a múlt év végén, amikor különböző dolgokat támogatott a magyar kormány Udvarhelyen, nem került be sem a Legendárium projektje a Szejkével kapcsolatosan, sem pedig az irodalmi múzeum" – közölte mostani megkeresésünkre Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

A múzeumnak az alapítványa lett volna a kedvezményezett, de egyelőre nem került támogatásra. Annyi biztatást kaptunk, hogy megpróbálnak forrásokat átcsoportosítani és annak függvényében dől el, hogy lesz-e erre támogatás – tette hozzá Miklós. Az épületben lakó idős hölggyel mindenesetre új szerződést kötöttek januártól, mert nem látják egyelőre a pénzforrást, a lakó pedig csak a ház alsó szintjét használja.

Orbán Balázs önkormányzati képviselő nagyjából ugyanezt közölte megkeresésünkre – 2017 végén a külhoni magyarok felé irányított támogatások közé ez a projekt nem került bele, ahogy kimaradt ezek közül a Szent Miklós-hegyi római katolikus templom felújítására szánt összeg is. „Megvan rá az ígéret, hogy késő tavasszal, májusban egy másik, külön megítélésben ez is fog szerepelni" – mondta portálunknak Orbán Balázs.

Kapcsolódó cikkek:
• Orbán Balázs nyomdokán a Gyimesek vidékén
• Emlékháza lesz a Szejkén a legnagyobb székelynek
• A Szejkén és a szobornál lesz az Orbán Balázs-ünnepség
• Újabb két baleset „jött össze” Keresztúron
• Orbán Balázsról szóló könyvet mutatnak be

Hozzászólások:

jutacs - Mi is a valós irodalmi értéke Nyírő Józsefnek?? Tamási nem tudta eldönteni, hogy Nyìrő korhelynek volt nagyobb, vagy falu bikájának. Szerintetek pedig nemzeti hős.

Dannet abé - íróként védte őseid érdekeit, hogy te megszülethess jutacskám és gyalázhassad a fajtádat.

jutacs - Na, persze, hótt részegen, más parasztasszonyoknak hülye gyerekeket csinálva. Utána meg a nyílasok gaztetteiben segédkezett

Dannet abé - a (déd)nagymama úri asszony volt nálatok... a szövegedből kitetszik

[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.