Teljes változat

Most téged kérdeznek. Válaszolj!

Írta: Pál Edit Éva, közzétéve: 2018-02-02 10:11:54 [Vissza]

Szeretsz a garázsban bütykölgetni, a kicsi szobában terveket szőni, majd megvarrni, és ebből kis segítséggel meg is tudnál élni?

Újabb inkubátorházat hoznának létre Székelyudvarhelyen, ezúttal a kisiparosokat vennék célba. Egy EU-s pályázati kihívásra lett figyelmes a civilben pályázatírással foglalkozó Derzsi László RMDSZ-es önkormányzati tanácsos.

A nemrég felavatott Hargita Bussiness Center inkubátorház létrehozásakor több kisiparos is érdeklődött, számukra lenne-e valami lehetőség műhely létrehozására. A HBC-ben nem lehetett, mivel ott csak irodák, szolgáltató cégek vannak, az Európai Unió regionális operatív programja keretében azonban most meg lehet pályázni egy inkubátorházat a kistermelők számára.

Olyan, az inkubátorház indulásakor három évnél fiatalabb vállalkozások vehetnének részt a programban, amelyek elsősorban fém-, fa, textil-, építő-, illetve bőriparral foglalkoznak, a fémiparon belül pedig főként az autóiparnak bütykölnek.

Minimum 10 vállalkozásnak kellene benne működnie ahhoz, hogy megkapja az inkubátorház minősítést. A jelenlegi elképzelés szerint 15 férőhelyesre terveznék a létesítményt, de modulárisan, hogy lehessen igény szerint változtatni a méreteit.

A helyi és a megyei önkormányzat elvileg rábólintott arra, hogy 2018. május 7-ig partnerségben megpályázzák a minimum 200 ezer és maximum 7 millió euróig terjedő összeget.

Derzsi becslése szerint Udvarhely esetében a projekt értéke nem kellene, hogy meghaladja az egymillió eurós értéket, aminek az 50 százalékos önrészét fele-fele arányban állná a megyei és a helyi önkormányzat. Az önkormányzat a baromfipiac mögött található 3,7 hektáros területet átadná erre a célra.

Bújj elő a hátsó szobából!

Azt mindenki tudja, hogy Udvarhelyen szorgalmas emberek laknak, akik másodállásban is dolgozgatnak a sufniban, varrogatnak a kicsi szobában, autót és egyéb műszereket javítanak a garázssoron, de pontos adatok arra nézve nincsenek, kik lennének a jövő kisiparosai – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Ahhoz, hogy felmérjék, valóban szüksége van-e a városnak egy ilyen létesítményre, és milyen területeken, az UKKSZ a REGA Egyesülettel közösen kérdőívet dolgozott ki. A lehetséges jelentkezőknek ezt kellene kitöltenie február 19-ig erre a linkre kattintva. Bár a sajtótájékoztatón elsősorban a pályázati kiírásnak megfelelő szektorokat tüntették fel, a kérdőívet a kézműveseknek, élelmiszeriparban stb. érdekelteknek is ajánlott kitölteni, hogy lehessen felmérni, a továbbiakban mire lenne igény.

A kisiparosokat megcélzó inkubátorház ötletét eddig a gazdasági szövetségek, a helyi önkormányzat és a Hargita Bussiness Center vezetősége is pozitívan véleményezte, támogatásukról biztosították a kezdeményezőket, utóbbi a menedzsmentet is felvállalná, már csak a célcsoport, azaz a kisiparosok véleménye hiányzik.

A kérdőívet ezen a linken lehet kitölteni.

Kapcsolódó cikkek:
• Ha újrakezdhetném, ugyanezt csinálnám, sok változtatással
• Lovagolni tanítanak az inkubátorházban
• Lovagolni tanítanak az inkubátorházban
• Itt senki pénze sem büdös
• Tanulj, hogy okos legyen a házad!
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.