Teljes változat

Ezt a kormányt is támogatja az RMDSZ

Írta: uh.ro / hírszerk. , közzétéve: 2018-01-29 13:48:56 [Vissza]

A Dăncilă-kabinetet is támogatni fogja a szövetség, hiába a sok kritika. Ki kormányozna, ha nem ők?

Ki kormányozna, ha nem ők? Adunk mi is egy esélyt a szavazatainkkal a kormány megalakulásához – jelentette ki Kelemen Hunor, miután az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának hétfői együttes ülésén erről döntöttek. Holott a szövetségen belül többen is bírálták a kormányprogramot korábban, szombaton maga Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök jelentette ki, hogy olyan, „mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között", Kelemen hétfőn azt nyilatkozta, hogy a kormányprogram nem változott és „nehéz volna megindokolni", miért nem szavazza meg az RMDSZ harmadszorra is a hatalmon lévő pártok kormányát.

A szövetség korábban a Sorin Grindeanu, illetve a Mihai Tudose által vezetett kabineteket is támogatta.

Szaporodnak a miniszterelnök-helyettesek

A Viorica Dăncilă által vezetett kabinetben négy kormányfőhelyettes lesz: Paul Stănescu, Ana Birchall, Graţiela Gavrilescu és Viorel Ştefan, utóbbi tárca nélküli miniszter. A kijelölt miniszterelnök még pénteken azt is közölte, hogy a közmeghallgatási és a társadalmi párbeszédért felelős tárca feladatkörét a kormány más struktúrái fogják ellátni a jövőben.

A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága által megszavazott miniszterjelöltek között a belügyminiszteri tisztséget Carmen Dan, a külügyminiszterit Teodor Meleşcanu, a tanügyminiszterit Valentin Popa, míg az egészségügyi miniszterit Sorina Pintea töltené be. Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök kihangsúlyozta, úgy döntött, hogy változtat a kormány struktúráján is: az európai alapok minisztériuma önálló intézménnyé válik, és létrehoz egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget, azzal a céllal, hogy életbe ültessék a stratégiai partnerségi kapcsolatokat, főleg az Amerikai Egyesült Államok tekintetében.

Ugyanakkor az is ismert már, hogy a kormánylistán öt olyan személy is van, akik ellen bűnvádi eljárás van folyamatban. Liviu Dragnea már a kormányalakítási tárgyalások legelején kijelentette, hogy a Viorica Dăncilă vezette kabinetben tisztséghez juthatnak azok is, akik ellen nyomoz az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.

A vádlott tisztsége: miniszter

A gazdasági tárca élére jelölt Radu Oprea ellen adócsalásért és pénzmosásban való bűnrészesség miatt emeltek vádat az ügyészek. Paul Stănescu, a fejlesztési miniszteri és miniszterelnök-helyettesi szék várományosa 2010-ben, még az Olt Megyei Tanács elnökeként törvénytelenül támogatott egy focicsapatot. A szállítási tárca élére javasolt Lucian Şovát befolyással való üzérkedéssel vádolja a DNA. Rovana Plumb, aki a tervek szerint az uniós alapokért fog felelni, valamint Viorel Ilie, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri szék várományosa szintén a DNA célkeresztjében van, a honatyák azonban nem szavazták meg az eljárás megindítását.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke azt nyilatkozta vasárnap este, hogy a liberálisok a Dăncilă-kabinet beiktatása ellen szavaznak, és hozzátette: arra számítanak, hogy azok a parlamenti képviselők, akik „még valamennyire kilátnak a fejükből és érdekli őket Románia sorsa" hasonlóképpen cselekednek majd.

Kapcsolódó cikkek:
• Kifizeti neked az állam a kamatot
• Nem lehetett író, költő vagy rockzenész
• Kéri a pofont az RMDSZ szenátora
• Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?
• Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.