Teljes változat

Jönnek a törökök

Írta: Simó Veronika, közzétéve: 2018-01-23 17:53:18 [Vissza]

Nyertes pályázatokkal, és sok euróval kezdi az új évet az UFF, külfödi önkéntesek is jönnek a nyáron Székelyudvarhelyre.

Az egész városra kiható újdonságok is bekerültek a 2018-as tevékenységi tervbe a hagyományos progarmok mellé – számolt be a kedd délután tartott sajtótájékoztatón Vass Orsolya, az Udvarheyi Fiatal Fórum elnöke.

Tavaly év végén ugyanis a szervezet két nagy volumenű pályázatát is pozitívan értékelték. Az egyik által az UFF további három évre megkapta a Europe Direct információs központ működtetésének jogát, a másik pedig négy külföldi önkéntes fogadását teszi lehetővé az EVS, vagyis az Európai Önkéntes Szolgálat nevű nemzetközi program által.

Mindkét program olyan horderejű, hogy az UFF-os események alappillére tud lenni úgy emberi erőforrásban, mint anyagiakban, hiszen általuk uniós forrásokhoz is hozzáférnek, nem csupán a helyi támogatásokra kell szorítkozniuk – mondta az elnök.

A Europe Direct információs iroda valamivel több, mint 24 ezer eurós költségvetéssel rendelkezik évente, az EVS program pedig egy 29 ezer eurós tétel.

Európa itt van

Az UFF egyébként már 2009 óta működteti az uniós tájékoztató irodát, most újabb három évre kapta meg a szervezet ezt a jogot, immár egyedüliként Székelyföldön – részletezte Somogyi Attila, a Europe Direct Hargita információs iroda felelőse.

Ez tulajdonképpen az Európai Bizottság által fenntartott irodahálózat, amelynek az a küldetése, hogy helyi szinten, minél közelebb az uniós állampolgárokhoz, azok anyanyelvén tájékoztassa őket bizonyos uniós jellegű kérdésekről, az EU intézményrendszeréről, a működéséről, a főbb kapcsolódási pontokról, szakpolitikákról, és uniós jellegű eseményekről, amelyek kihatással vannak az állampolgárok mindennapjaira. Mint például a 2019-ben sorra kerülő európai parlamenti választások.

„De nem csak az irodában várjuk az érdeklődni vágyó állampolgárokat, hanem igyekszünk mi is rendezvényeket szervezni, vagy társszervezőként jelen lenni különböző eseményeken, információs standot állítani például a diáknapokon"− mondta Somogyi Attila.

Az országban csökkentették ezeknek az irodáknak a számát, az eddigi 33 helyett idéntől csak 25-nek adtak zöld utat, ezért is volt nagyobb a verseny a pályázó szervezetek között. Az új, 2018-2020-as ciklusban már nem üzemel az eddigi sepsiszentgyörgyi, és az erdőszentgyörgyi iroda sem.

Ezért büszkeségre ad okot, hogy nálunk tovább tud működni ez az iroda – tette hozzá Somogyi.

Óvodákba mennek az idegenek

Török Tünde, az UFF programfelelőse az EVS részleteiről számolt be. Mint mondta, idén augusztusban érkezik összesen négy önkéntes Törökországból és Magyarországról, akik az udvarhelyi óvodákban és kisiskolákban fognak tevékenykedni egészen 2019 augusztusáig. A non-formális oktatás különböző módszereit szeretnék bevezetni az intézmények életébe, illetve a pedagógusok munkáját segíteni. Emellett az UFF mindennapi tevékenységeibe is bekapcsolódnak.

A tanintézményekkel már felvették a kapcsolatot, a részleteket ezután egyeztetik, de a visszajelzések már most nagyon pozitívak, nagy szeretettel várják az önkénteseket. A program egyik célja az is, hogy szoktassa a legkisebb korosztályt is a kulturális sokszínűséghez – mondta a programfelelős.

Az UFF egyébként nem csak fogad külföldi önkénteseket, hanem általa az itteni fiatalok is vállalhatnak valamelyik partnerországban önkéntesmunkát, hamarosan minden EVS-szel kapcsolatos információ elérhető lesz az uff.ro weboldalon – ígérték. A legaktuálisabb ilyen jellegű lehetőség egy budapesti EVS projekt History through faces címmel, amelynek keretében kulturális intézmények tevékenységébe lehet bekapcsolódni.

Jégkarnevál, Dinamit, Diáknapok

Természetesen nem maradnak el az UFF hagyományos programjai sem. Február 11-én Jégkarnevált szerveznek Székelyudvarhelyen, ezt követően, február 24-én a Magyar Ifjúsági Tanáccsal közösen a Dinamit elnevezésű pályaválasztási és motivációs napot Marosvásárhelyen.

Március elején tartják a Szinezd újra! program díjkosztóját, majd ezt követik a március 15-hez kapcsolódó rendezvények. Lesz szavalóest, és részt vesznek az ifjúság 12 pontjának a megfogamazásában is. Majd a Diáknapokra fektetik a hangsúlyt, és a tervek szerint idén ősszel is turnézni viszik a Dinamit előadásait.

Kapcsolódó cikkek:
• Több katasztrófát előztek meg a tűzoltók Keresztúron
• Légy Románia EU-elnökségének önkéntese
• 630 program az idei KMN-n
• Mileszitt #7
• Ballagások hete a mostani

Hozzászólások:

jutacs - Könnyen lehet, hogy némely Orbán által ferhergelt hazafi migráncsnak nézi ezeket is, és jól megverik a kereszténység nevében

[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.