Teljes változat

Húszan kerültek börtönbe

Írta: uh.ro , közzétéve: 2018-01-23 11:20:25 [Vissza]

Rablásos ügyet viszont nem tárgyalt a bíróság. Lopás és közlekedési bűncselekmény több is volt.

Elkészült a székelyudvarhelyi bíróság múlt évi statisztikája, ebből kértünk ki néhány adatot Ramona Mălăieșiu bírónőtől. A számokból az derül ki, hogy 4145 új dossziét iktattak 2017-ben az udvarhelyi bíróságon.

Ami a bűnügyeket illeti, a bíróságon összesen 512 bűnügyi ítélet volt, ezekből 491 ítélet jogerős – 19-et megfellebbeztek. Börtönbüntetésre 47 személyt ítéltek, ebből 27 felfüggesztettet, 20-an letöltendőt kaptak. Pénzbírságot 6 esetben szabtak ki bűnügyért, a bűnügyekben összesen három volt a kiskorú elkövetők száma.

1012 büntetőjogi esetből 839-et oldott meg a bíróság az elmúlt évben. 91 közlekedési bűncselekményt (ittas vezetés, testi sértés, stb.) is tárgyaltak a Bethlen Gábor utcai épületben, illetve 23 lopást is. A 2017-es év egyik érdekes adata, hogy hosszú évek után először nem kellett rablási ügyet tárgyalni – a lopás és a rablás között az a leglényegesebb különbség, hogy utóbbinál az elkövető valamilyen agressziót, erőszakot alkalmaz. 2017-ben két ilyen esetet is tárgyalt a bíróság, most szerencsére egyet sem.

Családelhagyás miatt összesen 8 ügyben volt tárgyalás a bíróságon – ez azt jelenti, hogy ha valaki két hónapig nem fizeti a megállapított gyermektartási díjat, be lehet perelni. Ugyanennyi volt azoknak a száma, akiket harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezett az udvarhelyi bíróság. Az itteni bíróságon tárgyalják az udvarhelyszéki vidéki ügyeket is, a nagyobb településeken vagy a városokban, mint Székelykeresztúr vagy Szentegyháza, nincsen bíróság, így Udvarhelyre, vagy fellebbezés esetén Csíkszeredába kell menni.

Az udvarhelyi lakószövetségek 2017-ben összesen 150 közköltséggel tartozót pereltek be a bíróságon – ezeket akkor teszik meg, amikor a lakók több mint három hónapnyi elmaradással rendelkeznek. Ez a szám csökkent, mert egy évvel korábban 164 ilyen esete volt a bíróságnak, 2015-ben 200, 2014-ben pedig 135 ilyen ügy volt.

Kapcsolódó cikkek:
• Idén is elmarad az Igazság Napja?
• Klórt ivott, de megmentették
• Udvarhelyen került elő az Ausztriából ellopott ATV
• A rovarok továbbra is csipkelődnek
• Pénzt loptak Dobóban
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.