Teljes változat

Három udvarhelyi is nyert a filmszemlén

Írta: uh.ro / hírszerk. , közzétéve: 2017-11-10 10:34:43 [Vissza]

Szabó Attila fődíjat nyert a Méregzöld mesékkel, a Legendárium rajzfilmje pedig különdíjakat kapott, akárcsak Csibi László dokumentumfilmje.

Taroltak az udvarhelyi filmesek a csütörtökön zárult XVII. Lakiteleki filmes seregszemlén: elhozták a fődíjat és összesen öt különdíjat hoztak el.

Az Aves Mediát irányító Szabó Attila a Nemzeti Kulturális Alap keretéből felajánlott egymillió forint összegű fődíjat vehette át, a fesztivált a Méregzöld mesék című filmje nyerte. Szabó tavaly is fődíjat nyert a szemlén. A Méregzöld mesék a székelyföli famaffiáról szól, itt lehet megnézni.

A Székelyföldi Legendárium legújabb rajzfilmjét két különdíjjal is értékelték a Filmszemlén. A Barabás Árpád által rendezett Tejút és a varázspatkó című rajzfilm a Karc FM 100 ezer forintos különdíját és a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium 25 ezer forintos különdíját kapta.

Három különdíjat kapott az udvarhelyi, de Kolozsváron dolgozó Csibi László dokumentumfilmes. Csibi Nussbaum 95736 címmel készített dokumentumfilmet egy holokauszt-túlélőről. Alkotása a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 250 ezer forintos, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskola 25 ezer forintos, valamint a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Iskola 25 ezer forintos különdíját nyerte el.

Az Eiben István emlékére meghirdetett 17. Lakiteleki filmes seregszemlére krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásra hazai és határon túli alkotóktól összesen 114 film érkezett. A zsűri elnöke Dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt. Az előzsűri 27 alkotást javasolt a háromnapos szemle versenyprogramjába, amely kedden kezdődött és csütörtökön ért véget a díjkiosztóval.

Kapcsolódó cikkek:
• Úristen, összement a Székelytámadt vár!
• Mikor ér véget a gyerekkor?
• Legendás karnevált rendeznek
• Amerikában is elismerték a Legendáriumot
• Három dokumentumfilm is készül Udvarhelyről
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.