Teljes változat

Kólagyár: négy év múlva megtelhet a cekendi szemétlerakó

Írta: uh.ro/ Átlátszó Erdély/Magyar Nemzet, közzétéve: 2017-09-28 08:18:01 [Vissza]

A 49 évre szánt létesítmény fél Erdély szemetét tárolja. A pénz elmegy, a szemét marad. A szemét marad. De mi köze ennek Szász Jenőhöz?

Részletes riportot közöl az Átlátszó Erdély és a Magyar Nemzet hasábjain a két oknyomozó újságíró, Lukács Csaba és Sipos Zoltán a cekendi hulladéklerakóról, amelyből kiderül, akár már jövőre „szemét év" elé nézhetünk. A jelenlegi ütemben megtelhet a kettes cella, miközben a harmadik megépítésére még csak engedélyt sem kértek. Ha meg is épül, kb. kétévnyi haladékot kapunk, ennyi idő alatt a négycellásra tervezett létesítmény eléri kapacitása csúcsát. Szóval megtelik.

"Információink szerint az idei évre 55 ezer tonnával kérték a korábbi keret megemelését – hogy helyén kezeljük ezt a számot, jó tudni: Székelyudvarhely és környékének évente nagyjából 10 ezer tonnányi szemete van. A cég forgalma meredeken ment felfele: míg 2014-ben nagyjából 2,5 millió euró volt, ez tavalyra 4,4 millió euróra emelkedett, így 2016-ban 850 ezer eurós profitot termelt. Nem véletlen, hogy a tusványosi előadáson elhangzottak szerint az RDE Hargitát jelenleg a terület második legnyereségesebb romániai vállalkozásként tartja nyilván a szakma" – írja Sipos és Lukács.

Bár a cég hétpecsétes titokként kezeli, hogy mennyi szemetet raknak le, a környezetvédelmi hivatal ellenőrzési jegyzőkönyvéből kiderült, hogy az ellenőrzést megelőző héten 2144 tonna szemét érkezett.

Ez azt jelenti, hogy havonta csaknem tízezer tonnát raknak el. Egy cella, melynek kapacitása kétszázezer tonna szemét, kicsit több, mint másfél év alatt megtelik, ha a jelenlegi ütemben fogadják a kamionokat. Még két új cellának van hely a területen, így az udvarhelyieknek, akik több évtizedre megoldottnak hitték a szemétlerakás kérdését (még ha csodával határos módon tavaszra fel is épülne a harmadik cella), legkésőbb négy év múlva azzal kell szembesülniük, hogy nemcsak csurgalékot kapnak a nyakukba, de a hulladékot is el kell vinni valahova máshova.

Az sem hangzik túl kecsegtetően, hogy a szeméttelep infrastruktúrája nem alkalmas arra, hogy ekkora mennyiségű szemetet ilyen rövid időn belül elraktározzanak, ennek köszönhető, hogy időnként elromlanak a gépek, és kifolyik a csurgalék.

A vállalkozásban idén tavaszig Szász Jenő volt polgármester is érdekelt volt. Amikor kiderült, hogy gondok vannak, idén tavasszal megszabadult a Regnum Invest kft.-től. A helyzet az önkormányzat szempontjából kényes, ugyanis a cégnek a magyar állam, konkrétan a NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. a tulajdonosa. Az önkormányzati többséget szerzett koalíció harapofógóban érzi magát. Szeretne fellépni a városlakók érdekében a cég ellen, de mivel több tagja is a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa, a volt polgármester embere, ezért nagy a hallgatás az ügy körül.

Nem szeretnének a Fidesznek és a magyar államnak bajt okozni a választások előtt – olvasható a két újságíró által készített riportban.

A helyzet annál is gyanúsabb, hogy sem a magyarországi tulajdonos, sem a cekendi hulladéklerakó részéről nem kapott érdemi válaszokat kérdéseire a szerzőpáros, holott a közérdekű információigénylésre vonatkozó törvények ezt elvileg szavatolják.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, hogy hogyan alakult ki ez a helyzet, és miért, olvasd el az itt és itt megjelent riportot.

Az uh.ro-n a témával kapcsolatban eddig megjelent:

• Ezzel mérgezi Cekend Máréfalvát

• Sokkoló: évek óta akarattal nyomják ránk a mérget! (FOTÓKKAL)

• 50 000 lejre büntették a cekendi kólagyárat

• Bezáratnák a cekendi kólagyárat

• Tüntet a székely, nem kő a kóla

• Ki az úr a szemétdombon?


Kapcsolódó cikkek:
• Fizess azért, amit eldobtál
• Adócsalás és talajszennyezés miatt tartottak házkutatást
• Továbbra is könyv jár a régi telefonodért
• Könyvet kapsz a régi telefonodért
• Jövő héten kitakarítják a várost
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.