Teljes változat

Kaját és gatyát kellett venni a tüntetőket szétverő bányászoknak

Írta: uh.ro / hírszerk. , közzétéve: 2017-09-15 09:35:34 [Vissza]

Többek között ez derült ki egy most nyilvánosságra került dokumentumból. 1990 zavaros nyarán jól jött a tiszta gatya.

Bizonyíték került elő arról, hogy a kormány valóban támogatta az 1990-es bányászjárást.

Az akkori eseményeket kivizsgáló bizottság néhány napja nyilvánosságra hozott egy olyan, a védelmi minisztériumban kiállított dokumentumot, ami 26 év után is meglepőnek számító dolgokat tartalmaz. Mint ismert, az ügyben 14 személy, köztük Ion Iliescu akkori államfő ellen is vádat emelt az ügyészség emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

A titkosítás alól feloldott dokumentum szerint a minisztérium húskonzerveket, kolbászt, szalonnát, vajat, tojást, kekszet, kezeslábasokat, bakancsokat, alsóneműt és piperecikkeket vásárolt 866 000 lej értékben, ami az akkori árfolyamon körülbelül 670 ezer eurónak felelt meg. Ezen kívül el is kellett szállásolni a bányászok egy részét, akik „dolguk végeztével" nem mentek rögtön haza, hanem picit időztek még a fővárosban.

Emberi gesztus a gatyába rázás?

Petre Roman akkori miniszterelnök szerint egyszerű emberi gesztusról van szó, a Bukarestbe érkezett bányászokat meg kellett etetni. Szerinte az azóta elhunyt Victor Atanasie Stănculescu védelmi miniszter ötlete volt a bányászok behívása, de az akkori kormány is egyetértett vele.

Az ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok arról döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem téren békésén tüntető emberek ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontja érvényesítését akarták elérni, vagyis azt, hogy a kommunista nómenklatúra és politikai rendőrség tagjai három mandátumon át ne vehessenek részt az államigazgatásban. A tüntetők békés módon fejezték ki az akkori politikai hatalommal ellenszegülő véleményüket.

Az ellenük indított támadásba bevonták a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint tízezer bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat.

A támadásra 1990. június 13-án került sor, négy embert halálos lövés ért, hármat szintén tűzfegyver sebesített meg, 1.388 személynek testi vagy pszichikai épsége sérült, politikai okokból 1.250 személyt fosztottak meg szabadságjogaiktól.

A hatóságok támadása június 14-én és 15-én folytatódott, a Bukarestbe vitt bányászok és munkások feldúlták az ellenzéki pártok székhelyeit, bántalmazták a lakosságot, agresszív tetteikről készült felvételek bejárták a világsajtót.

Kapcsolódó cikkek:
• Iliescu bejelentkezett a legfőbb ügyészségen
• Te is beleszólhatsz abba, hogy mi történjen Székelyudvarhellyel!
• Bíróság elé állnak Iliescuék a bányászjárásokért
• Iliescuval megint barátságosan beszélgettek
• Húsz éve volt az “igazi rendszerváltás”. Tényleg...?
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.