Teljes változat

Újabb rangos kitüntetést kapott Dr. Ambrus József főorvos

Írta: uh.ro / hírszerk. , közzétéve: 2017-09-13 09:24:04 [Vissza]

A Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át az udvarhelyi orvos, a kitüntetést Csíkszeredában adták át.

Összesen tizenegy személy kapott elismerést Áder János köztársasági elnöktől, közülük heten voltak Hargita megyeiek – a kitüntetéseket kedden délután Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán vehették át ünnepélyes körülmények között.

Dr. Ambrus József a Hargita Megyei Mentőszolgálat székelyudvarhelyi mentőállomásának főorvosa a székelyudvarhelyi mentőszolgálat korszerűsítése, valamint a Kárpát-medencei mentősök szakmai együttműködésének elősegítése elismeréseként kapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

"Szó nélkül maradtam" – mondta Ambrus dr. portálunknak, visszaemlékezve arra pillanatra, amikor még a nyáron értesítették arról, hogy javasolták a kitüntetésre. "Nagy megtiszteltetés, amikor az ember ilyen rangos kitüntetést kap" – tette hozzá a népszerű mentős főorvos.

Korábban is több díjat, kitüntetést érdemelt ki, hiszen 2007-ben Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala díszoklevéllel méltatta tevékenységét, 2008-ban, az OMSZ 60 éves évfordulója alkalmából egyetlen határon túli magyarként kitüntették a Magyar Mentésügyért Emlékéremmel, 2010-ben a Príma Rádió hallgatói a Legprímább polgárnak választották, 2015-ben pedig a Köz Szolgálatáért Rotary-díjat vehette át. Ugyanabban az évben az Emberi Erőforrások Minisztériumától kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként a Batthhyány-Strattmann László-díjjal is kitüntették, ez volt az első alkalom, hogy határon túli orvos is megkapta a kimagasló elismerést.

A 62 éves Dr. Ambrus József Csíkkarcfalván született, középiskolai tanulmányait Csíkszeredában végezte, egyetemi oklevelét 1981-ben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános orvosi karán szerezte meg. Az egyetem elvégzése óta Székelyudvarhelyen él, 2006-tól 2014-ig a Hargita Megyei Mentőszolgálat orvosigazgatója volt, 1996-ban többek közt ő kezdeményezte az Ambach Alapítvány létrehozását, nevéhez fűződik a székelyudvarhelyi mentőállomás felújítása is. 

Kapcsolódó cikkek:
• Emlékeim a börtönből
• Börtönbe mennek az UIET-esek
• Dokumentumfilmek Csíkszeredában
• Marihuánás sütit evett egy négyéves csíki kislány
• Ennyien szabadultak a csíki börtönből
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.