Teljes változat

Aggasztó méreteket öltött a kivándorlás

Írta: uh.ro, közzétéve: 2017-08-08 11:19:14 [Vissza]

Nagyon sokan akarnak külföldön dolgozni a városból. De most is ötezren dolgoznak más országban.

Legalábbis ezt mutatja a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által elvégzett felmérés, amiben július 9. és 21. között (reprezentatív) 104 székelyudvarhelyi felnőttet kérdeztek meg. Jakab Áron Csaba, az SzMVSz elnöke riasztónak és aggasztónak tartja a felmérés által mutatott számokat, hiszen nem kevesebb mint 2400 városlakónak feltett szándéka az, hogy a közeljövőben külföldön vállaljon munkát.

A grafikonokkal kiegészített, több mint ötöldalas dokumentum megállapítása közül az okok a legelgondolkoztatóbbak: az első helyen a leginkább az alacsony fizetéseket (75%), az állástalanságot (38%) és a helyi/hazai közélet viszonyait (25%) említik okként a válaszadók, akiknek 13%-a jelenleg is külföldön dolgozik.

Az eredményeket értékelve Jakab Áron Csaba azt is érdekesnek találta, hogy a munkaerőhiány elsődleges következményei közül az a válasz állt az első helyen, hogy „nehéz szakembert találni" (51%), a másodikon pedig az, hogy „hiányzik a fizikai munkás" (40%). Az is egy érdekes adat, hogy a munkaerőhiány kiemelten az építőiparban tapasztalható (39% válaszolta ezt).

A közvéleménykutatás részletes adatait az SzMVSz honlapján lehet böngészni.

Kapcsolódó cikkek:
• Nem lehet vonatjegyet venni Udvarhelyen
• A négyszögletű körforgalom (videó)
• Házkutatás volt a kórházban, egy férfit őrizetbe vettek
• Mit osztanak megint?
• Mileszitt #5

Hozzászólások:

xyz123 - Amíg itthon a minimálbért versenyképes fizetésnek bélyegzik a vállalkozók, a felettes és egyszerű munkás fizetése között tízszeres a különbség addig nincs amiért csodálkozni

Nadragulya - Lehet, hogy munkaerőhiány van, ha ezt úgy értik, hogy azokból az emberekből van kevés, akik bagó fizetésért sokat akarnak dolgozni, aki nem törődik a jövőjével, és minden szembe jövő munkát elvállal.

Nadragulya - Miért van az, hogy a jobban fizető cégeknél nincs munkaerő hiány ?

breni - esszeru megoldaskent termeszetesen a kulfoldon valo elhelyezkedes a terv minden civilizalt korulmenyek kozt elnivagyo embernek, szamitasba veve,hogy az elso ket-harom ev nehez..elhelyezkedes,nyelvtanulas,tarsadalmi korulmenyek, stb. de megeri mert kialakul idovel,szinte minden elvandorlonak kialakult elobb-utobb.. de itt..nem alakul ki semmi, csak a nyomorusagos robotolas,meg a minimalberert sem, vezeto pozocioban levok 15szorosen profitalnak a munkaero kizsakmanyolasbol..hivatalos rablas,ami itt folyik. tehat csak azt tudom mondani..menni menni kifele.

antonyazsuzsanna - Mindig visszatérő téma, hogy sokan mennek külföldre dolgozni, de azt senki nem kérdi, hogy miért. Legtöbben a pénz miatt, de gondoljunk bele, hogy sok munkahelyen mennyire megalázzak az embert, üvöltenek nyolc órán keresztül, mindenért a melóst hibáztassak, szóval egy bot lenne a kezükben meg húznának is egyet. Németországi tapasztalatom alapján merem állítani, hogy itt emberszámban vesznek, egyenlő vagy a főnökkel, persze ezt ki kell érdemelni, és tisztességes munkával bizonyítani. Otthon melózhatsz, bizonyíthatsz, mert minden cégen ott a fagyi és a galamb. Lehet gondolkozni, csomagolni és indulni, nem ettek meg meg senkit aki eljött, de az biztos, hogy nehéz lenne otthon újrakezdeni.

[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.