Teljes változat

Maga hol dolgozik? A sajtónak? Gondoltam.

Írta: Simó Veronika, közzétéve: 2017-04-21 06:58:44 [Vissza]

Csütörtökön, az áprilisi télben azt hittem, senkit nem találok a piacon. Tévedtem.

A hátsó asztaloknál voltak még néhányan, de ők pakolták már össze a portékát, Flori Mikloș egyedül álldogált a zöldséges pult mögött. Mivel rajtam kívül más emberi lény nem is járt akkor arra, rögtön szóbaállt velem.

Gyakran jövünk ide árulni, jól érezzük magunkat Udvarhelyen. Most egyedül vagyok itt az asztaloknál. Ma nagyon hideg van, de jöttek ma is a vásárlók.

Ezeket itt, a káposztát, retket, uborkát, mi termeljük otthon a családdal Teleormanban. Az idő sokkal melegebb nálunk délen, nics ilyen hideg.

A zöldésgtermesztés olyan, hogy egész évben dolgozni kell vele. A krumplit például már január végén, vagy február elején el lehet ültetni. És ilyenkor már ki van kelve nálunk. Az elején persze fólia alá kell tenni. Ide már évek óta járunk, nem is tudom mióta.

Bukarest közelebb van, elég hosszú az út idáig, de csendesebb a város. Ott zajosabb az élet. Maga hol dolgozik? A sajtónak? Gondoltam. Írja meg, hogy jöjjenek az emberek a piacra zöldséget venni, mert jobb, egészségesebb, mint az üzletből.

Ebben a sorozatban olyan emberek történeteit szeretnénk megmutatni, akik ebben a városban élnek, Székelyudvarhely utcáin, parkjaiban, épületeiben jönnek-mennek vagy megállnak. Az ötletet a Humans of New York című fotóblog adta.

Kapcsolódó cikkek:
• Élő közvetítés a májusi tanácsülésről
• Ellepte a piacot a palánta-maffia
• És nem fogod érteni, hogy miért sajnálnak
• Menj a piacra, ha meg akarsz tollasodni
• Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

Hozzászólások:

liverpoolfanbammeg - Egészségesebb, mint az üzletben? Röhej. Köztudott, hogy ő is a nagybani lerakatokból szerzi be a portékát, ráadásul drágábban ad túl rajta, mint egy üzletben. Őstermelő? Hmm. A másik asztalnál a lánya a retek mellett banánt és narancsot is árúsitott. Gondolom azt is odalent termesztették oltyánföldön, valahol Caracal mellett.

jutacs - A Szarkakőn termett narancs biztos finomabb. A retekért valaki, valahol keményen megdolgozott. De biztos, nem tudja elhozni neked 300 km-re, mert akkor ki fog kapálni?. Ha valaki elhozza ide, a termelőnek is van értelme dolgoznia. A szomszédjának hiába árulná, mert annak is van. Ezt úgy nevezik: Piac. Retek helyett egyél tavalyi pityókát.

steffan - Nalunk is lehet krumplit ultetni mar januarban,sot paprikat is!Hogy egyes emberek milyen naivak! Hat igen,ok novembertol marciusig mindent megtermelnek,mert marciustol novemberig itt elnek Udvarhelyen! Ez a cikk kesz rohej!

jutacs - Hogyne lehetne ültetni pityókát januárban? El sem romlik áprilisig, amikor kienged a fagy a mezőn. Nekem is van egy tő csípős paprikám, ami elég jól kibírta a telet a radiátor mellett. Aki a piacon árul, az piaci árus, azalatt nem kapálhat. Maximum a családja otthon. De ha Gheorghe nem hozza ide a paradicsomot, te nem eszel. Ennyi.

[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.