Teljes változat

Ezt nem éli túl a szilva

Írta: Pál Edit Éva, közzétéve: 2017-04-20 11:05:44 [Vissza]

Rosszul viselik a palánták és a virágzó gyümölcsfák a hideget. Védekezni lehet, de nem biztos, hogy érdemes ellene.

Sok gazda tart attól, hogy az áprilisi fagy negatívan hat a gyümölcstermésre. Jakab Árpád kertészmérnök szerint joggal.

Az elvirágzóban levő csonthéjasok fái, a szilva- és meggyfélék virágai már -1−0 Celsius fokon lefagynak, odalesz a termés. Az alma- és körtefáknak, ha nem nyíltak ki teljesen a virágok, még van esélyük, hogy a bimbón található pikkelyleveleik megvédik őket.

Azonban nem csak a fagytól kell tartani, a levegő relatív páratartalma és a beporzást biztosító rovarok inaktivitása is rosszul hat a gyümölcstermésre.

Jéggel a fagy ellen

Védekezni a kertészmérnök szerint nem sok eséllyel lehet a rossz idő ellen. A nagy gyümölcstermesztők szoktak védőfóliát kihúzni a gyümölcsösök fölé, ezek 0−1 Celsius fokkal emelik meg a hőmérsékletet a fák körül.

Régebb környékünkön használtak a gazdák különféle praktikákat, ám ezek nehezen megvalósíthatóak ahhoz képest, hogy mennyire alacsony a hatékonyságuk.

Az egyik ilyen trükk a füstölés:

trágyarakásokat, vagy vagy pléh vederben fűrészport égettek fojtott tűzzel a fák alatt korahajnalban, amikor jött a fagy. Egy másik praktika, amit meg lehet próbálni, az a vízpermet.

Nagyon apró szórófejet használva kell vékony vízpermettel bevonni a virágzó fákat, és a jégpáncél elvileg megvédheti a virágokat a fagytól.

A veteményest azonban nem kell félteni, a primőrökre, mint a saláta, zöldhagyma, nincs hatással a fagy, és a gyökérzöldségeket sem fenyegeti.

Inkább azoknak lehet félnivalójuk, akik a palántákat már kiültették a szabadba, ezeket érdemes fóliával letakarni a fagyos időszakban – nyugtatott meg Jakab Árpád.

Kapcsolódó cikkek:
• Hargita megye az ország fagyasztója
• Csíkban már most kutyahideg van, mi lesz ezután?
• Narancssárga majdnem az egész ország
• Hidegen indul az év
• Vedd elő a nagykabátot, ha eddig nem tetted
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.