Teljes változat

Elhunyt a kapumentő Kovács Piroska

Írta: uh.ro, közzétéve: 2016-10-13 13:28:13 [Vissza]

Kapuavatás közben lett rosszul és hunyt el az Europa Nostra-díjas máréfalvi értékmentő.

Csütörtök délután Székelyszentléleken avattak felújított székely kaput, az eseményen a kapumentő mozgalom elindítója, a máréfalvi Kovács Piroska is jelen volt. Beszéde közben hirtelen eszméletét vesztette, és halálosan megsebesült.

A nyugalmazott tanár, néprajzkutató, mindenki Piroska nénije 84 éves korában hunyt el.

Kovács (lánykori nevén Lukács) Piroska 1932-ben született Máréfalván. A tanítói és magyar-román szakos tanári képesítés megszerezése után Szentegyházán, Fenyéden, majd Máréfalván tanított. Iskolai munkája mellett egész életében aktív szerepet vállalt a közösség életének szervezésében, néprajzi és értékmegőrző tevékenysége példamutató volt.

Nyugdíjazása után megalapította a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesületet, emlékműállítást kezdeményezett, azonosította a háborús hősök leszármazottait, néprajzi gyűjteményt, kapumúzeumot és tájházat hozott létre Máréfalván, elkészítette szülőfaluja monográfiáját, Orczád verítékével címmel. Jó idegenvezetője volt a tájház látogatóinak, házigazdája az évente megszervezendő kézműves kalákatáboroknak.

Székelykapu mentő tevékenységét az 1970-es években kezdte, elszántságának köszönhetően Udvarhelyszéken és Székelyföld más régióiban is egyre több műemlék kaput restauráltak – sok kapu felújítását személyesen irányította a térségben.

Munkásságát 2012-ben Europa Nostra-díjjal jutalmazták Lisszabonban.

Kapcsolódó cikkek:
• Mindennek nekiment és aztán haza
• Lakóház és csűr égett Máréfalván
• Ittas vezetőt állítottak meg Máréfalván
• Lovakat gázoltak el Máréfalván
• A Székelykapuk napján emlékeznek az egy éve elhunyt Kovács Piroskára
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.