Teljes változat

Nekik nyújtsd a kezed!

Írta: Pál Edit Éva, közzétéve: 2014-01-31 10:24:36 [Vissza]

Nem azt kell nézni, kiből mi hiányzik, hanem azt, kiben mi van meg. A sajnálat a sérült gyermekeken nem segít. Sőt!

A gyászmunka után a második legnehezebb feladat szakembert találni a sérült gyermek fejlesztéséhez. Sokan vannak, csak nem tudtuk, hol. Eddig.

A sérültséggel született, vagy valamilyen fejlődési rendellenességben, hátrányos szociális helyzettől szenvedő gyerekek szüleinek nyújt segítséget a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztő Központja által kiadott könyvecske.

A tavaly októberben megjelent, Add a kezed – Nyújtsd a kezed című kiadvány azoknak a szakembereknek és intézményeknek az elérhetőségét tartalmazza, akik a 0-7 éves korú, speciális nevelési igényű gyerekek fejlesztésében segíteni tudnak.

Mintegy 25 székelyudvarhelyi és környékbeli intézmény, valamint segítő foglalkozású személy szerepel a kis piros-fehér könyvben, közülük közel 20-an vettek részt azon a találkozón, amelyet néhány napja az ötletgazda Caritas Alapítvány szervezett.

„Az ötlet onnan jött, hogy nem mindig találtuk meg a megfelelő szakembert olyan esetekben, amelyekben nem voltunk kompetensek, és nem tudtuk, hová irányíthatnánk a hozzánk fordulókat" – fogalmazta meg az adatbázis létrehozásának motivációját Szilágyi Zsuzsa szociálpedagógus, a Korai Nevelő- és Fejlesztő Központ munkatársa a szakemberek és szülők találkozóján.

Az eseményen gyógytornászok, gyógypedagógusok, civil és állami intézményvezetők, óvónők, szociálpedagógusok, szociális munkások, gyerek- és családterapeuta pszichológusok, logopédusok vettek részt. Olyanok, akik értelmi-érzelmi és/vagy mozgásban akadályozott gyerekek fejlesztésével, integrálásával foglalkoznak.

Pénzt és akaraterőt

Az ismerkedésen túl néhány olyan probléma, téma is szóba került, amellyel segítő foglalkozásúként találkoznak. Megtudtuk például, hogy az egyik örökös gond az anyagiak kérdése: a szakember segíteni szeretne a sérültség miatt hátrányos pénzügyi helyzetű családokon, ugyanakkor neki is meg kell élnie valamiből.

Felmerült, hogy a sérült gyermekek szüleivel is foglalkozni kellene. Ezek a családok ugyanis veszteségként élik meg, hogy nem egészséges gyermekük született, a gyászmunka utáni elfogadási folyamatban, a lehetőségek megkeresésében kellene nekik támogatást nyújtani. Ez hiányzik, és emiatt „a szülőkkel sokszor több baj van, mint a gyerekekkel" – hangzott el.

Megismerkedtünk Magdi nénivel, aki mozgássérült gyerekként, mellkasig gipszben elhatározta, hogy márpedig ő tanítani fog, és az akaraterejének köszönhetően ezt meg is valósította. Harminc éven át dolgozott pedagógusként, talán neki is köszönhető, hogy két egykori tanítványát köszönthette a megjelent segítők között, most pedig a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének udvarhelyi munkatársa.

Az autista kisfia mellett még tíz értelmi sérült gyermekkel foglalkozó Nagy Katalinnal együtt erősítették: a sérült gyermekeket nem szabad sajnálni, szülőként, nevelőként ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Az akaraterejüket kell fejleszteni, és segíteni abban, hogy minél inkább önellátóak lehessenek. „Nem azt kell nézni, hogy kiből mi hiányzik, hanem azt, hogy kiben mi van"– hangzott el a találkozón.

Sehallselát kereste az iskolát

Kérdésünkre, hogy melyek azok a területek, amelyekből hiány van az ilyen korú gyermekek fejlesztésében, Szilágyi Zsuzsa elmondta: az eddigi tapasztalatai alapján a hallás- és látássérült gyermekek nem kaphatnak Székelyudvarhelyen megfelelő segítséget.

A Nemlátók Reménység Alapítványának leginkább felnőttek tartoznak a célcsoportjába, hallássérültekkel foglalkozó intézményt, szakembert egyáltalán nem találtak. Mindkét kategória számára legközelebb Kolozsváron található oktatási intézmény, a gyengén vagy nem látók még a halláskárosultaknál is rosszabb helyzetben vannak. Ők Romániában egyáltalán nem tanulhatnak magyar nyelven, legközelebb Kolozsváron részesülhetnek speciális oktatásban román nyelven, vagy Budapesten magyarul.

Ugyan viszonylag sok gyógypedagógus és gyógytornász dolgozik a városban, a nagyon különleges esetekkel is nagyobb városokba kell utazniuk a sérült gyereket nevelő családoknak fejlesztésért.


Itt találod meg

 

Az Add a kezed – Nyújtsd a kezed című kiadvány megtalálható a székelyudvarhelyi Caritas Kossuth utca 18. szám alatti kirendeltségén, a benne szereplő szakembereknél, intézményeknél, és szerkesztőségünkben is van egy példány, amelyet szívesen kölcsön adunk.

 

Kapcsolódó cikkek:
• Ennyi gyereket érint a külföldi munkavállalás
• Lehet egészségtelen a sport?
• Szalagos rögbiben is jók vagyunk
• Kiskrapek, focira fel!
• Eljött az a pont, amikor megcsömörlöttem magamtól
[Vissza]
Copyright © 2010 uh.ro. Minden jog fenntartva.